Inval KLM om ‘prijsafspraken’

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft inspecteurs gisteren invallen laten doen in de hoofdkantoren van KLM en andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Kroes (Mededinging) verdenkt de maatschappijen ervan prijsafspraken te hebben gemaakt.

Op de website van de Europese Commissie staat dat inspecties zijn gedaan ‘in de gebouwen van een aantal internationale luchtvaartmaatschappijen’ die vliegen naar ‘een derde land’.

KLM bevestigt desgevraagd dat het bedrijf is geïnspecteerd en dat het ‘derde land’ Japan is. Ook Lufthansa en Alitalia erkennen tot de onderzochte maatschappijen te behoren – British Airways zegt geen inspectie te hebben gehad.

Volgens een woordvoerster van KLM ging het om tien tot twaalf inspecteurs. „We hebben eerst hun papieren gecontroleerd en vervolgens alle medewerking verleend.” De inspecteurs hebben papieren en computerbestanden ingekeken. KLM geeft verder geen commentaar, in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

De Commissie wijst er in haar verklaring op dat de invallen niet betekenen dat de betrokken bedrijven in ook schuldig zijn: ‘Verrassingsbezoeken vormen de inleiding op een onderzoek naar mogelijke kartelvorming’. Het onderzoek kan onbepaalde tijd duren, volgens de Commissie. ‘Er is geen deadline’.

Intussen worden de vluchten van de bewuste bedrijven uitgevoerd volgens schema.