Internet Weblog van de dag

Russin met bloemen A woman holds a bouquet of flowers during a ceremony in Stavropol marking the 65th anniversary of the southern Russian city's liberation from fascist occupation during World War Two, January 21, 2008. REUTERS/Eduard Korniyenko (RUSSIA) REUTERS

Vrouwendag. In het weblog Moskou verbaast correspondent Michel Krielaars zich over een Russische gewoonte: ‘Afgelopen zaterdag was het 8 maart, internationale vrouwendag. In Rusland wordt dat uitbundig gevierd. Omdat 8 maart dit jaar op een zaterdag viel, kreeg iedereen ook nog eens een vrije maandag, zoals gebruikelijk. Gezien de feestvreugde, die al op vrijdagmiddag begon, is die extra rust nodig, zoals ik inmiddels weet. Want sinds ik in Moskou woon heb ik niet zoveel dronkenlappen gezien als de afgelopen dagen.

Vrouwen in Rusland hebben het over het algemeen zwaar. Ze werken van vroeg tot laat, moeten als ze thuiskomen ook nog boodschappen halen, koken, voor het kind zorgen, het huis schoonmaken, de boekhouding doen en de man zijn biertje brengen. Maar op 8 maart is alles anders, want dan doet die man eindelijk eens wat om haar te ontlasten.

Vrijdagochtend vroeg, toen ik naar de krantenkiosk liep, stond er al een behoorlijke file voor de bloemenstal. De prijzen van de bloemen waren voor de gelegenheid met enkele tientallen roebels verhoogd. Een tulp kostte 80 roebel (ruim 2 euro). Het mocht de feestvreugde niet drukken, want iedere Rus nam voor de vrouwen in zijn naaste omgeving bloemen mee.’

Lees verder over de vrouwendag op nrc.nl/moskou