Hoe ontstaan wallen en helpen crèmes of niet?

Marlies van Gangelen uit Amsterdam vraagt waarom je door slaaptekort van die blauwe ringen onder je ogen krijgt. En Simone Vegt uit Utrecht wil weten of speciale anti-wallencrèmes echt helpen.

Marlies en Simone zijn niet de enigen met wallenvragen. De site wegmetwallen.nl trekt per dag 500 bezoekers, volgens oprichter Marcel Londeman (28). „Mensen zeiden vaak dat ik er moe uitzag”, zegt hij. „Maar ik slaap genoeg, zo’n acht uur per dag.” De wallen van Londeman zijn dan ook erfelijk bepaald.

Wallen – verdikkingen onder de onderoogleden – zijn er in twee typen, vertelt Ton Coenen, hoogleraar biologische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. „Het eerste type is genetisch bepaald. De oogkas wordt omringd door vetweefsel, en dat is bij sommige mensen naar beneden gezakt.” Deze wallen zijn met plastische chirurgie te verhelpen, zegt Irene Mathijssen, plastisch chirurg in het Erasmus MC. „Ook aan huid die door veroudering zakt, is iets te doen.”

Het tweede type wallen ontstaat bij vermoeidheid, als het bloed minder goed vocht opneemt. Resultaat: dikkere onderoogleden. Om de vochtregulering te verbeteren, helpt koelen met koud water, volgens Coenen: „Alhoewel er natuurlijk maar één echt middel is: uitrusten.”

De blauwige kleur van wallen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen hebben van nature al meer pigment onder de ogen. Vermoeidheid maakt de huid bovendien bleker, waarbij donkere wallen extra afsteken. Ook schaduwwerking kan wallen aan de onderzijde donker doen lijken.

Bij vermoeidheid kan water drinken helpen, zegt Marleen van Norden, eigenaar van Huidadvieswinkel Kleverpark in Haarlem. „Daarmee raak je de afvalstoffen kwijt die de bleekheid veroorzaken.”

En crèmes, helpen die? „Tja”, zegt Van Norden, „je moet geen wonderen verwachten. Maar ook voor crèmes geldt: ze draineren vocht.” Volgens Mathijssen zijn het niet de crèmes die vocht afdrijven, maar de masserende beweging bij het aanbrengen. Zonnebrand zou wel helpen tegen wallen, omdat zonlicht de huid veroudert, rimpelt en doet hangen. Zeker de gevoelige huid onder je ogen, de dunste huid van het hele lichaam.

    • Marleen Luijt