Griekse stakers bereiken akkoord

Athene, 12 maart. Werknemers van het Griekse staatselektriciteitsbedrijf hebben gisteren afgezien van hun voornemen om de stroomvoorziening in het land stil te leggen, nadat ze een akkoord hadden bereikt met de directie van het bedrijf. Twee energiecentrales die al enige tijd stillagen door de stakingsacties tegen pensioenhervormingen, gaan weer open. De stakingen, die vorige week al leidden tot stroomonderbrekingen, gaan wel door, maar de bonden hebben met de directie van het energiebedrijf afgesproken dat consumenten minder getroffen zullen worden door energie-uitval. In plaats daarvan gaan ook bedrijven, die tot nu toe buiten schot bleven, hinder ondervinden van de stakingen. De directie probeert de acties onder meer te breken door waterbedrijven die boeren van irrigatiewater voorzien, te vragen water te leveren voor energieopwekking. Boeren vrezen nu schade door uitdroging van gewassen. Ook enkele voedingsbedrijven zijn al getroffen door de stakingen, omdat door het uitvallen van koeling hun waren bedorven zijn. Behalve de energiesector bereiden ook medici, apothekers, advocaten en ingenieurs acties voor.

    • F. G. van Hasselt