Geldmarkten krijgen weer hulp van Fed

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft in een gecoördineerde actie met onder meer de Europese en de Britse centrale bank miljarden dollars in de geldmarkten geïnjecteerd.

Aanleiding voor de actie was hernieuwde onrust op de financiële markten over besmette hypotheekobligaties.

De beurzen reageerden enthousiast op de maatregelen van de centrale banken. Wall Street sloot gisteren 3,6 procent hoger, de grootste stijging op één dag sinds 2002. Ook in Europa veerden de koersen vanmorgen op. De AEX stond rond de middag op 440 punten, een winst van 1,3 procent.

De Fed bood gisteren voor 200 miljard dollar aan staatsobligaties met een looptijd van 28 dagen aan in ruil voor op hypotheken gebaseerde obligatieleningen. De staatsobligaties zijn zeer goed verhandelbaar, omdat ze niet besmet zijn door de kredietcrisis.

De hypotheekobligaties hebben vorig jaar de kredietcrisis veroorzaakt. Veel huiseigenaren kunnen door de stijgende rente hun hypotheek niet meer betalen. De hypotheken zijn door banken gebundeld en omgezet in obligatieleningen, die over de hele wereld zijn opgekocht. Omdat niemand precies weet waar het risico zit, regeert sinds afgelopen zomer de angst op de financiële markten.

De Fed accepteert in ruil voor de staatsobligaties als onderpand nu hypotheekobligaties met de hoogste kredietwaardering (de zogenoemde triple-A-waardering). ‘Besmette’ hypotheekobligaties die een lagere kredietbeoordeling dreigen te krijgen, worden niet geaccepteerd. Analisten verwachten tevens dat de Fed volgende week de rente opnieuw zal verlagen met 0,5 procentpunt. Sinds september verlaagde de Fed de rente in totaal al met 2,25 procentpunt.

Naast de 200 miljard dollar van de Fed, boden ook de centrale banken van Europa, Zwitserland, Groot-Brittannië en Canada tientallen miljarden dollars aan. Het is de tweede keer dat de banken een gecoördineerde actie deden.

Arnoud Boot: pagina 13