EU doet inval bij KLM

Eurocommissaris Kroes heeft inspecteurs gisteren invallen laten doen in de hoofdkantoren van KLM en andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Kroes (Mededinging) verdenkt de maatschappijen ervan illegale prijsafspraken te hebben gemaakt over vluchten naar ‘derde landen’. KLM bevestigt dat het bedrijf is geïnspecteerd en dat het ‘derde land’ Japan is. Ook Lufthansa en Alitalia erkennen tot de onderzochte maatschappijen te behoren – British Airways zegt geen inspectie te hebben gehad.

Volgens een woordvoerder van KLM ging het om tien tot twaalf inspecteurs. „We hebben eerst hun papieren gecontroleerd en vervolgens alle medewerking verleend.” De inspecteurs hebben papieren en computerbestanden ingekeken. KLM geeft verder geen commentaar, in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

De Commissie wijst er in haar verklaring op dat de invallen niet betekenen dat de betrokken bedrijven in ook schuldig zijn: „Verrassingsbezoeken vormen de inleiding op een onderzoek naar mogelijke kartelvorming.”