Egypte werkt aan regeling Israël en Hamas

Egypte heeft goede hoop een regeling tussen Israël en de door Hamas bestuurde Palestijnen in de Gazastrook te kunnen realiseren die een volledig einde maakt aan het geweld tussen beide partijen. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul Gheit gisteren in Kairo gezegd.

Na het Israëlische legeroffensief van vorige week tegen raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waarbij 130 Palestijnen de dood vonden, was de afgelopen dagen sprake van een de facto staakt-het-vuren. Gisteren vuurde het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina nog een raket af op de Zuid-Israëlische stad Ashkelon, maar het leger ondernam geen vergeldingsaanval omdat Hamas niet voor de beschieting verantwoordelijk was, aldus een zegsman.

Hamas heeft de afgelopen maanden enkele malen laten weten bereid te zijn tot een bestand. Vandaag zei Hamasleider Ismail Haniyeh dat Israël in ruil daarvoor de militaire acties en liquidaties moet staken en de blokkade van de Gazastrook opheffen. De Israëlische regering was daartoe tot dusverre niet bereid, ook al bleek eerder uit een opiniepeiling dat een meerderheid van de Israëliërs wil dat er met Hamas wordt gepraat.

De Egyptische minister zei dat een regeling een uitwisseling van gevangenen en versoepeling van de Israëlische blokkade van de Gazastrook kan omvatten. Hamas, dat vorig jaar juni de alleenmacht in de Gazastrook greep, houdt de ontvoerde Israëlische korporaal Galid Shalit sinds 2006 vast en eist in ruil daarvoor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. De Israëlische blokkade, waarbij alleen de noodzakelijkste humanitaire goederen worden doorgelaten, heeft volgens internationale hulporganisaties gezorgd voor de ernstigste humanitaire crisis in het gebied sinds veertig jaar.

De leider van de Israëlische ultraorthodoxe Shaspartij zei gisteren dat zijn partij de bouw van 800 woningen in bezet Oost-Jeruzalem wil afdwingen in antwoord op de Palestijnse aanslag waarbij vorige week acht studenten aan een joodse religieuze school in Jeruzalem werden gedood. Premier Olmert stemde na de aanslag al in met de bouw van 350 woningen in een nederzetting bij Jeruzalem. De VN, de VS en de EU hebben dat besluit gekritiseerd als extra obstakel voor het kwakkelende vredesproces. (AP, Reuters)