EADS lijdt nog verlies, maar is crisis te boven

Rotterdam. EADS, het moederbedrijf van Airbus, heeft vorig jaar een verlies geleden van 446 miljoen euro. Dit bleek gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Parijs. De vertraging in de aflevering van de superjumbo A380 en het militaire transporttoestel A400M leverde het bedrijf een hoge kostenpost op. Ook de hoge koers van de euro speelde EADS parten, omdat vliegtuigen worden afgerekend in dollars. Topman Louis Gallois toonde zich niettemin optimistisch: EADS maakte weer winst in het vierde kwartaal (259 miljoen tegen een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder van 768 miljoen). En het bedrijf sleepte samen met zijn Amerikaanse partner Northrop Grumman een reuzenorder binnen van het Pentagon voor de levering van tankervliegtuigen, ter waarde van 23 miljard euro. Analisten denken dat EADS de ergste crisis nu te boven is.