Duitse kijkers maken kennis met ’Allo, ’Allo!

Guy Siner als Wehrmachtluitenant Hubert Gruber in de serie ’Allo, ’Allo!’ Foto BBC BBC

De BBC-serie ’Allo ’Allo! komt eindelijk op de Duitse televisie. Alle 85 afleveringen van de comedyreeks, die zich afspeelt in een Frans café tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn gekocht door het commerciële Duitse tv-bedrijf Prosiebensat1, dat ook eigenaar is van SBS. De serie was al eerder te zien in vijftig verschillende landen, maar „vanwege het onderwerp” nog niet in Duitsland, aldus een BBC-woordvoerder.

’Allo ’Allo! werd voor het eerst uitgezonden tussen 1982 en 1992 en is een groot succes geweest. De schrijvers David Croft en Jeremy Lloyd, die ook de fameuze warenhuisserie Are You Being Served? op hun naam hebben staan, maakten het Normandische café met de weifelmoedige kroegbaas René tot een toevluchtsoord voor verzetslieden, nazifunctionarissen en gedropte Engelse vliegers – om met alle drie groepen volop de draak te steken.

Een grote attractie vormden niet alleen de vele dubbelzinnigheden in de scripts, maar ook de verschillende accenten waarmee de Engelse tekst werd uitgesproken. De autochtonen spraken met een Franse tongval, de nazi's met een Duits accent en een Engelse agent die voor Frans wilde doorgaan, verbasterde zelfs het eenvoudige ‘goedemorgen’ tot good moaning.

Hoe dat straks in het Duits zal klinken, is nog onduidelijk. De betrokkenen hebben aangekondigd dat alles, zoals gebruikelijk, zal worden nagesynchroniseerd. Voor de verschillende accenten is nog geen oplossing gevonden.

De Duitse televisie heeft zelf in de loop der jaren een groot aantal dramaseries over de Tweede Wereldoorlog gemaakt, maar is altijd voorzichtig geweest met het aankopen van buitenlandse producties over die tijd.

De grootste uitzondering was de Amerikaanse serie Holocaust in de jaren zeventig, die ook in Duitsland diepe indruk maakte. Toen de Duitse televisie de comedyserie Fawlty Towers uitzond, liet men de aflevering met de Duitse hotelgasten - en de Hitlerimitatie van John Cleese - weg.

    • Henk van Gelder