Duits Hof legt scan kenteken aan banden

Het Duitse Constitutionele Hof heeft gisteren het automatisch scannen van autokentekens door de politie aan strenge voorwaarden gebonden. In verschillende Duitse deelstaten mag de politie nu nog zonder reden nummerborden fotograferen en opslaan.

Het Hof in Karlsruhe verklaarde wetgeving hierover in de deelstaten Hessen en Sleeswijk-Holstein in strijd met de Duitse grondwet. Volgens het vonnis zijn de regels in de twee deelstaten te breed opgesteld, waardoor de privacy van burgers wordt geschonden. Zo wijst het hof erop dat het automatisch scannen de politie in staat stelt om zonder concrete reden bewegingen van burgers te volgen.

Volgens de rechters dient er voor het fotograferen en opslaan van kentekens een concrete aanleiding te bestaan. Ook mogen nummerbordgegevens niet zomaar worden opgeslagen in databanken. Als bijvoorbeeld elektronisch wordt gezocht naar een gestolen auto, dienen de kentekennummers van onschuldige automobilisten meteen te worden gewist.

Hessen en Sleeswijk-Holstein moeten na de uitspraak van gisteren hun wetgeving aanpassen. Het vonnis van het hof heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor andere deelstaten waar de politie elektronische kentekenherkenning gebruikt. Die methode wordt toegepast in acht van de zestien Duitse deelstaten, terwijl ook andere deelstaten overwegen het automatisch scannen in te voeren. Alleen al in Beieren worden ongeveer vijf miljoen nummerborden per maand gefotografeerd. Het nut van dit soort politiecontroles wordt betwijfeld. Slechts in 0,03 promille van de gevallen kan een gefotografeerd nummerbord worden gekoppeld aan een delict.

Ook in Nederland wordt elektronische kentekenherkenning gebruikt door de politie. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) plaatst al enige tijd vraagtekens bij het toenemende gebruik van kentekenherkenning. Het Korps Landelijke Politiediensten rust surveillancewagens uit met camera’s die kentekens kunnen scannen. (Reuters, AFP)