De vleselijke, geestelijke en feestelijke liefde

hiphop

Snoop Dogg: Ego Trippin’

Geffen / Universal

Op zijn vorige album gaf Snoop Dogg de gangster in zichzelf wat meer de ruimte, ditmaal is de zelfverklaarde pooier high van de liefde. De vleselijke liefde, zoals hij die hilarisch bezingt (!) in single Sexual Eruption. De geestelijke, zoals voor favoriet ‘medicijn’ marihuana en de vrouw met wie hij, alle imagoverheffende opschepperij over bitches en ho’s ten spijt, al eeuwen is. De liefde voor feesten, Chevrolets en een door geweld geteisterde buurt die de entertainmentmiljonair maar niet achter zich kan laten. Snoop debuteerde vijftien jaar geleden en maakt al enige jaren muzikaal opnieuw een bloeiperiode door. Op dit negende soloalbum introduceert hij een beloftevol productiecollectief met New Jack Swing-boegbeeld Teddy Riley en westkustveteraan DJ Quik. Inhoudelijk is er weinig nieuws: Snoop is nog steeds een player die veel van zijn familie houdt en beschrijft zijn lome universum op vertrouwde wijze. Muzikaal is het vele malen spannender. Door de losse vocalen van Snoop zelf, de ultieme coole rapper die elke fluisterende freestyle laat klinken als een zomerse rit in een cabriolet. En door briljante variaties in de muziek, van blazende eighties-funk tot modern springerige clubrap, en van een aan Johnny Cash opgedragen countryrapnummer met Everlast tot een cover van Cool van The Time. Overweldigend ontspannen en bruisend van muzikaal plezier.

    • Saul van Stapele