De hotelmanager

Jolijn Zeeuwen (30) Foto Floren van Olden Schiphol 3-2-2008 Jolijn Zeeuwen voor de meetlat. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Wat doet een director of operations?

„Ik heb de leiding over alle operationele afdelingen van het hotel. Daar werken ongeveer honderd mensen. Ik begin mijn dag meestal met een ronde door het hotel. Ik neem door wat er gisteravond is gebeurd. Vervolgens bespreek ik met afdelingshoofden de dag. Welke gasten krijgen we, zijn er VIP’s? Daarnaast heb ik ook een taak in coaching, begeleiding en rekrutering van het personeel.”

Wat is er leuk aan werken in een hotel?

„We werken met een vaste club mensen. Die hele club zet zich in om de gasten het zo goed mogelijk naar hun zin te maken. De concurrentie heeft ook mooie spulletjes in de aanbieding, dus we moeten zuinig zijn op onze gasten. Het is afwisselend werk. De problemen waar je tegenaan loopt zijn elke keer anders, omdat het andere gasten zijn. Ik heb ook wel eens nagedacht over werk in het bedrijfsleven, maar zoveel dynamiek als in het hotel en op Schiphol heb ik nog nergens gezien.’’

Hoeveel van wat u op de Hotelschool leerde, gebruikt u nu nog dagelijks?

„Het grootste gedeelte van de stof die ik voor tentamens moest leren, heb ik zo niet meer paraat. Wat ik vooral geleerd heb, is assertief zijn. Dat komt ook doordat mijn jaar het eerste studiejaar was met een nieuwe methode. Wij bepaalden de les via de vragen, die wij voor de docent hadden. Dat liep niet altijd vlekkeloos, maar met vallen en opstaan lukte het. Daar heb ik van geleerd dat het niet uitmaakt welk probleem zich voordoet, ik red me er wel uit.”

    • Leendert van der Valk