De hotelmanager

Jolijn Zeeuwen (30)

Studie: Hotelschool Den Haag(1997-2001)Werk: Director of Operations inHilton Hotel SchipholKleding: in pakBrutomaandsalaris: 3.750 euro

Wat doet een director of operations?

„Ik heb de leiding over alle operationele afdelingen van het hotel, dus van de keuken tot de personeelsafdeling. Daar werken ongeveer honderd mensen. Ik begin mijn dag meestal met een ronde door het hotel, om te kijken of alles goed gaat. Ik neem door wat er gisteravond is gebeurd. Vervolgens bespreek ik met afdelingshoofden de dag. Welke gasten krijgen we, zijn er VIP’s? Daarnaast heb ik ook een taak in coaching, begeleiding en rekrutering van het personeel.”

Wat is er leuk aan werken in een hotel?

„We werken met een vaste club mensen. Die hele club zet zich in om de gasten het zo goed mogelijk naar hun zin te maken. De concurrentie heeft ook mooie spulletjes in de aanbieding, dus we moeten zuinig zijn op onze gasten. Het is afwisselend werk. De problemen waar je tegenaan loopt zijn elke keer anders, omdat het andere gasten zijn. Ik heb ook wel eens nagedacht over werk in het bedrijfsleven, maar zoveel dynamiek als in het hotel en op Schiphol heb ik nog nergens gezien.’’

Hoeveel van wat u op de Hotelschool leerde, gebruikt u nu nog dagelijks?

„Het grootste gedeelte van de stof die ik voor tentamens moest leren, heb ik zo niet meer paraat. Wat ik vooral geleerd heb, is assertief zijn. Dat komt ook doordat mijn jaar het eerste studiejaar was met een nieuwe methode. Wij bepaalden de les via de vragen, die wij voor de docent hadden. Dat liep niet altijd vlekkeloos, maar met vallen en opstaan lukte het. Daar heb ik van geleerd dat het niet uitmaakt welk probleem zich voordoet, ik red me er wel uit.”

En over tien jaar?

„Ik wil doorgroeien tot directeur van een hotel. Ik heb het erg naar mijn zin bij Hilton en de lijnen zijn hier kort. Na vijf keer promotie kun je eigenlijk al directeur zijn. Ik zou niet een eigen bedrijf willen starten, zoals sommige anderen van mijn opleiding. Daar komen zoveel extra zorgen bij. Maar ik sluit niets uit.”

    • Leendert van der Valk