China: critici gaan zelf ook niet vrijuit

Mensen en organisaties die de Olympische Spelen in Peking gebruiken om kritiek te leveren op de mensenrechtensituatie in China, maken zich schuldig aan het schenden van het Olympisch Handvest.

Dat zei de minister van buitenlandse zaken van China, Yang Jiechi, vandaag in een reactie op kritische geluiden uit het buitenland in de aanloop naar de Olympische Spelen. „Het is een eis van het Olympisch Handvest dat de Olympische Spelen niet gepolitiseerd worden”, aldus Yang. „De mensen die China aanvallen hebben hun mond vol van het belang van wetten en regels. Waarom schenden ze dan zelf het Olympisch Handvest?” Dat ‘handboek’ van de Spelen geldt echter alleen tijdens het evenement zelf.

China ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties, buitenlandse politici en activisten die de Zomerspelen in Peking (8-24 augustus 2008) gebruiken om aandacht te vragen voor de Afrika-politiek van China (Darfur), de situatie in Tibet en die van minderheden in China, en beperkingen in China op het gebied van meningsuiting en geloof. De Nederlandse zwemmer Pieter van den Hoogenband is een van de weinige sportmensen die het hebben aangedurfd kritiek te leveren op de mensenrechtensituatie in China.

Van den Hoogenband sloot zich onlangs aan bij uitlatingen van zijn coach Jacco Verhaeren, die vorige maand in een vraaggesprek met deze krant het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opriep de Chinese regering aan te spreken op de schending van de mensenrechten. Volgens Verhaeren zouden op die manier de sporters buiten de politiek gehouden kunnen worden. IOC-voorzitter Jacques Rogge zei gisteren in een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro weten dat het IOC niet de Verenigde Naties van de sport is. „Als wij ons in de politiek begeven, verhinderen we dat via de sport alle mensen zich kunnen verenigen”, aldus Rogge.

Het Nederlandse IOC-lid Hein Verbruggen krijgt intussen steeds meer kritiek op zijn laatdunkende reactie op de uitlatingen van Verhaeren. Verbruggen deed het standpunt van Verhaeren af als „popie-jopiegedrag van zomaar een zwemtrainer”. Jong Oranje-bondscoach Foppe de Haan vindt de reactie van Verbruggen op Verhaeren ‘schandalig’. „Ik vond dat hij een beetje Wilders-achtig reageerde”, zei De Haan gisteravond in het tv-programma Het Elfde Uur. De Haan: „De situatie in China is heel complex, het is goed als de organisatie daar iets over zegt om de druk bij de sporters weg te halen. Verbruggen zette Jacco op een manier in de hoek die niet hoort. Jacco heeft een hele hoop gepresteerd in zijn carrière.”