Cao-overleg politie stokt, nieuwe acties

De politiebonden gaan weer actie voeren, nadat informeel cao-overleg met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) gisteren niets opleverde. Zij willen Ter Horst dwingen tot een nieuw bod.

Politiebonden en minister praten al drie maanden over een nieuwe cao. Afgelopen vrijdag deed de minister nieuwe voorstellen, maar de partijen gingen na dertien uur zonder resultaat uiteen. De bonden trekken sindsdien gezamenlijk op, met één looneis.

In het overleg gisteren kwamen ze met een nieuw voorstel: verlenging van de werkweek, van 36 naar 38 uur, voor de periode 2009-2020. Tegelijk boden ze aan hun looneis enigszins te verlagen, wat de minister 70 miljoen zou opleveren. De minister wees het aanbod af.

Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de christelijke politiebond ACP, staat de reactie volkomen haaks op het kabinetsbeleid. „Het kabinet heeft altijd zijn mond vol van 38 uur, liefst veertig uur, werken. Maar hoeveel hebben ze ervoor over? Nul!”

De minister gaf in het gesprek aan dat zij alleen wil onderhandelen binnen de kaders die zij afgelopen vrijdag stelde. Bovendien eiste zij dat de bonden haar voorstel met een positief advies aan hun leden voorleggen. Alleen dan zou ze het voorstel officieel maken.

De politiebond NPB weigert het voorstel van de minister aan de achterban voor te leggen. De overige drie bonden wilden het hoogstens neutraal voorleggen.

ACP-voorzitter Van de Kamp: „Dictaten hadden we vroeger, nu niet meer. De minister kan niet uitmaken hoe ik haar bod aan mijn achterban voorleg.” Hij wil het hooguit voorleggen als het „maximaal haalbare”.

Doordat de bonden weigerden een onderhandelaarsakkoord te tekenen of het voorstel positief aan hun achterban voor te leggen, ontstond gisteravond een patstelling. De minister bracht geen formeel nieuw bod meer uit. Met nieuwe acties willen de bonden haar dwingen dat alsnog te doen.

Ter Horst is volgens haar woordvoerder „verbijsterd” dat de bonden haar voorstellen niet met een positief advies aan hun leden willen voorleggen. De minister vindt dat de bonden hun verantwoordelijkheden moeten nemen. De Tweede Kamer vroeg vanochtend uitleg van Ter Horst en riep de bonden op acties uit te stellen.

Wouter Bos, minister van Financiën (PvdA), zei gisteren bij tv-zender RTL-Z dat het kabinet geen cent extra uittrekt voor de politie-cao. Hij maakt zich zorgen dat werknemers in andere sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, ook een substantiële verhoging van hun salarissen gaan eisen.