Bijna één op de vier Turken trouwt met familielid

Den Haag. Bijna een kwart van de Turken en ruim eenvijfde van de Marokkanen in Rotterdam is met een familielid getrouwd. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Volkgezondheid. Er zijn geen representatieve cijfers over het voorkomen van bloedverwantschap tussen ouders (consanguiniteit) in heel Nederland. Geschat wordt dat wereldwijd 8,5 procent van de kinderen ouders heeft die familie zijn. Ouders die een familieband hebben, lopen een verhoogd risico kinderen te krijgen met een aangeboren afwijking, met name zeldzame genetische afwijkingen. Het RIVM vindt dat de voorlichting over de risico`s verbeterd zou moeten worden.

Kamerlid Khadija Arib(PvdA) houdt zich al langer bezig met deze huwelijken. Lees een interview: nrcnext.nl/links