Bevelhebber VS weg na ruzie over Iran

De hoogste commandant voor de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan gaat vervroegd met pensioen na berichten dat hij het oneens is met het beleid van de regering, met name inzake Iran. Admiraal William J. Fallon leidde sinds maart 2007 het centrale commando (Centcom). Dit gebied beslaat naast Afghanistan en Irak ook Iran, het Midden-Oosten en de Hoorn van Afrika.

Directe aanleiding voor zijn vertrek zou een interview zijn dat deze maand verscheen in het blad Esquire. Fallon wordt hierin neergezet als een man die vaak tegen het Witte Huis ingaat, vooral tegen veronderstelde regeringsplannen om Iran aan te vallen wegens zijn nucleaire programma. Ook zou hij de troepen sneller uit Irak willen terugtrekken dan de hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal Petraeus.

Fallons vertrek werd gisteren bekendgemaakt door minister van Defensie Gates. Die zei dat het onjuist was om te denken dat Fallon alleen vanwege het Esquire-artikel vertrekt. Volgens hem is er sprake van „een optelsom” en heeft Fallon „deze moeilijke beslissing helemaal zelf genomen”. „Ik geloof dat dit het juiste was om te doen, ook al geloof ik niet dat er, in feite, belangrijke verschillen bestaan tussen zijn visies en het regeringsbeleid”, aldus Gates. (AP, Reuters)

Fallon: pagina 5