Achtertuinwezens

Sinds het immense succes van The Lord of the Rings-trilogie is fantasy niet meer weg te slaan uit de bioscoop. Opvallend veel kinder- en jeugdboeken zijn verfilmd: Harry Potter, The Chronicles of Narnia (C.S. Lewis) en The Golden Compass (Philip Pullman). Nu is het de beurt aan The Spiderwick Chronicles, gebaseerd op boeken van Tony DiTerlizzi en Holly Black. Zoals in alle fabels wordt er een toverachtige wereld geschapen, met zijn eigen regels en geheimen. De film begint een eeuw geleden, als de wereldvreemde wetenschapper Arthur Spiderwick (David Strathairn) rare dingen en wezens in zijn tuin ontdekt en ontsluit in zijn Spiderwick-kronieken: een dik boek vol beschrijvingen en plaatjes van vreemde creaturen. De meeste wezens zijn goedaardig, behalve Mulgarath. Om zijn boze krachten te vergroten, wil hij graag in het bezit komen van het toverboek, dat net is gevonden door Simon, de achterneef van Spiderwick. De strijd tussen goed en kwaad die volgt, bevat belangrijke lessen voor Simon, die in het reine moet komen met de recente echtscheiding van zijn ouders. The Spiderwick Chronicles zit boordevol speciale effecten die behoorlijk succesvol een sprookjeswereld oproepen die zowel betovert als angst aanjaagt. De clichés komen pas bij de finale actiescènes.

The Spiderwick Chronicles. Regie: Mark Waters. In: 79 biocopen (Nederlandse versie); 26 bioscopen (originele versie).