Zondag met je sport op schoot

Toch nog een eclatant succes voor de 100-dagen luistertour van Balkenende IV. Want als de hedendaagse kiezer iets wil, is het zondagavond met het bord op schoot om zeven uur precies naar voetbal kijken. Schijnt. En dankzij staatsomroep NOS kan dat vanaf komend voetbalseizoen weer, in elk geval voor vijf jaar. Weg met de marktwerking en irritante reclameblokken, het miljoenenspel dat voetbal tegenwoordig is, is weer een publieke zaak.

Voor 21 miljoen euro per jaar is de NOS namelijk de winnaar geworden van de strijd om de voetbalrechten. De publieke omroep betaalt 16 miljoen voor de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden, en nog eens negen ton voor de live-uitzendingen op de radio. Het overige bedrag ruim 4 miljoen euro) is voor de productiekosten. De live-uitzending van de wedstrijden op vrijdag, zaterdag en zondag zullen voortaan niet meer door Tele2 worden verzorgd, maar door een combinatie van de Eredivisie CV en Endemol.

Aan deze deal zitten een aantal interessante economische aspecten. Allereerst: de publieke NOS (gefinancierd met belastinggeld) wint het van het commerciële RTL. RTL’s nieuwe baas Erland Galjaard had de rekensom gemaakt en was tot de conclusie gekomen dat er met deze bedragen geen geld meer te verdienen viel aan de samenvattingen van het voetbal. Dat is voor de NOS geen enkel probleem, aldus een vrolijke Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS, vanmorgen op de radio. Immers, de NOS hoeft geen geld te verdien aan het voetbal.

Daarbij gaat de Eredivisie CV zelf een betaalkanaal beginnen waarop de live-wedstrijden worden uitgezonden en waar zo’n 50 miljoen euro per jaar mee verdiend moet worden. Alleen als dat bedrag wordt binnengehaald, kunnen de eredivisieclubs immers de hun toegezegde 70 miljoen euro per jaar incasseren.

De huidige eigenaar van de rechten op de live-wedstrijden, Tele2, is blij van het pakket af te zijn. De telecomaanbieder had de rechten eerst exclusief, maar dat leverde zo weinig op, dat al snel besloten werd als distributeur van de rechten op te gaan treden. De exclusieve beelden werden doorgesluisd naar kabelaars en digitale tv-aanbieders. De kijker bleek nog steeds niet bereid extra te betalen voor alleen voetbal.

Met terugwerkende kracht is het een wonder dat de strijd om de voetbalrechten drie jaar geleden zo’n vlucht nam. Zolang de NOS van het kabinet de ruimte krijgt om mee te bieden op voetbal, zal de commercie wegblijven.

De prijs voor deze marktobstructie? Zondagavond om 19.00 uur stipt met het hele gezin op de bank naar voetbal kijken. Precies zoals het christelijk-sociale achter-de-voordeur-kabinet Balkenende het graag ziet.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse