Waarom gaat de leuning sneller dan de roltrap zelf?

Op de roltrap in de voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen vroeg Inge van Nispen zich af: waarom gaat de leuning van roltrappen vaak sneller dan de treden? En waarom is daar nooit iets aan gedaan, wil Machiel van der Bijl uit Groningen weten.

Op het internetforum van Fok! over roltrapfobie wordt volop gespeculeerd. ‘Ms. Poes’ meent dat het alleen lijkt alsof de leuning sneller gaat, door de vorm. ‘Johan’ denkt dat het moet voorkomen dat mensen achterover vallen. Hoe zit het?

„Het is een probleem van oude roltrappen”, zegt Frank Eijkink, manager roltrappen bij fabrikant Thijssen. De bewegende trap bestaat sinds 1900, in Nederland sinds 1926 en de eerste veiligheidsvoorschriften dateren van 1938. Tegenwoordig mag de leuning niet meer dan 2 procent uit de pas lopen met de treden, vertelt Eijkink, anders schakelt de trap zichzelf uit.

Collega Erik Pronk zit al heel lang in het vak. „Bij oude roltrappen werd de leuningband apart aangedreven, los van de treden”, weet Pronk. „Als de band slipt, loopt de leuning langzamer. Of sneller, als hij niet goed staat afgesteld.” Bij de nieuwe systemen is de leuning gekoppeld aan de treden. „Nu is het probleem minder. Het mag ook niet meer volgens de norm.”

Die 2-procentnorm is de NEN-EN 115 uit 1998, vertelt Cor Keus van het Nederlands Normalisatie-instituut. „Overigens moet de leuningband tussen 0 en 2 procent snéller lopen dan de treden, dus niet langzamer”, zegt Keus. Waarom dat zo is, weet hij niet.

Koos van Lindenberg van het Liftinstituut heeft ook geen idee. Van Lindenberg heeft acht jaar roltrappen gekeurd op veiligheid. „Nog steeds gebeuren ongelukken. Soms verdwijnt een deel van de voet onder de plaat op het einde, of vallen kinderen over de rand.”

Ongelukken door te snelle leuningen kent hij niet. Zou het kunnen dat ze een klein beetje sneller mogen lopen, om te voorkomen dat mensen achterover vallen? Ja, denkt van Lindenberg. „Dat zou een redelijke conclusie zijn.”

Carola Houtekamer

    • Carola Houtekamer