Voetbalsamenvattingen op tv weer terug bij NOS

De samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eredivisie worden met ingang van het nieuwe seizoen weer op zondagavond om 19.00 uur uitgezonden door de NOS.

De rechten voor de rechtstreekse radioreportages blijven bij het NOS-programma Langs de lijn. De NOS betaalt voor de rechten in totaal 21 miljoen euro per jaar, zei Michael van Praag, voorzitter van de mediacommissie van de Eredivisie CV (ECV), in een toelichting.

De ECV is het vertegenwoordigend orgaan van de achttien voetbalclubs. Het contract dat de ECV met de NOS sluit heeft een looptijd van vijf jaar. De bieding op de livewedstrijden viel dermate tegen dat de clubs een eigen ‘Eredivisiekanaal’ beginnen.

Het contract van de ECV met RTL en Tele2, die de uitzendrechten hebben op de samenvattingen en de live-wedstrijden, loopt aan het einde van dit seizoen af. RTL nam de voetbalrechten over van John de Mols Talpa. De Mol en Tele2 betaalden, bij de vorige veiling, bijna 70 miljoen euro voor drie jaar. De clubs streefden ernaar om deze keer circa 100 miljoen euro binnen te halen, voor een contract van drie, vier of vijf jaar. Begin dit jaar besloot de ECV over te gaan tot een tweede biedingsronde omdat de geboden bedragen tegenvielen.

Met een eigen Eredivisiekanaal houden de clubs de productie van de liveduels in eigen hand. De wedstrijden kunnen dan worden doorverkocht. Eredivisie CV noemt daarbij Engeland als voorbeeld, waar het voetbal zeer succesvol wordt geëxploiteerd op betaal-tv van BSkyB. EndeMol neemt een belang in het Eredivisiekanaal en wordt strategische partner. Het zou om een investering van 10 miljoen euro gaan.

Programmadirecteur Erland Galjaard van RTL4 had verwacht dat de NOS de rechten weer zou verwerven. „Het is jammer”, zei hij in een toelichting op het ECV-besluit. „Maar we zijn gewend zonder voetbal.”

RTL verwierf vorig jaar de rechten van de samenvattingen, toen tv-zender Tien ophield te bestaan.