Voedselprijzen stijgen door tekort aan gewassen

Prijzen van levensmiddelen zijn in Nederland de afgelopen twaalf maanden fors gestegen door tekorten aan landbouwproducten op de wereldmarkt. De prijs van boter steeg het hardst, met 23,7 procent.

Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde details van inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om winkelprijzen in februari ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Naast zuivel (de prijs van melk steeg 18,5 procent) werden ook oliën en vetten fors duurder (11,3 procent), evenals brood: 5,8 procent.

De gemiddelde prijsstijging van alle voedselproducten in de winkel is twee keer zo hoog als de gemiddelde inflatie in Nederland. In februari stegen de voedselprijzen gemiddeld met 4,2 procent, terwijl de inflatie uitkwam op 2,2 procent. Vooral prijsdalingen van kleding en elektriciteit drukten de inflatie.

De producentenprijzen voor voeding stegen in januari veel harder dan de consumentenprijzen, zegt het CBS. Deze prijzen zijn ruim 16 procent hoger dan een jaar eerder. De reden dat de prijsstijgingen in de winkel minder hoog zijn, is dat de prijs van grondstoffen maar een beperkt deel uitmaakt van de winkelprijs. Voor de industrie steeg de prijs van oliën het hardst: 45 procent. Diervoeders, meel en zuivel stegen rond de 30 procent. Bij de andere producten waren de prijsstijgingen gematigder.

Vorig jaar zomer stegen de prijzen van zuivelproducten het sterkst van de producentenprijzen. De prijs van melkpoeder lag toen zo’n 80 procent hoger dan in 2006. Sindsdien zijn de prijzen gedaald. Ook kaas en boter noteerden in het najaar van 2007 nog sterke prijsstijgingen, maar die daalden weer. Deze daling werkt echter nog niet door in de winkelprijzen, zegt een woordvoerder van het CBS.