Verhagen: VN-bestuur in Kosovo werkt niet

Brussel. Het VN-bestuur in Kosovo UNMIK doet zijn werk niet goed. Daardoor krijgt Servië de kans om in het noorden van Kosovo, waar vooral Serviërs wonen, het bestuur de facto over te nemen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren na afloop van de maandelijkse vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. ”Het is de bedoeling dat UNMIK toezicht houdt op civiel bestuur en op de politie”, aldus Verhagen. ”Maar er is nauwelijks activiteit. Servië int belastingen en douanegelden en je ziet in toenemende mate dat Servië meer greep krijgt op dit deel van Kosovo.” De ministers van de Europese Unie vragen de Verenigde Naties om de taken in het noorden voorlopig uit te voeren zoals is afgesproken. De Europese Unie stuurt een eigen missie die het bestuur in Kosovo zal overnemen. De overdracht van bevoegdheden zou pas in juni zijn.