Vaticaan komt met lijst moderne zonden

Rome. Na een week colleges in het Vaticaan zit de opfriscursus voor een groep katholieke biechtvaders er op. En nu maar hopen dat de cursus het beoogde effect zal hebben. 60 procent van de katholieken biecht niet meer, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van het Vaticaan. De klassieke autoritaire biechtvader met de nederige en trillende gelovige op zijn knieën, schrikt af. In de cursus hebben priesters geleerd met ”meer liefde en meer vaderlijke tederheid” naar de gelovige te luisteren, zoals paus Benedictus XVI dat heeft gevraagd. De cursisten kregen ook een lijst met nieuwe zonden gepresenteerd. Naast stelen, het begeren van andermans vrouw en het schenden van de acht andere geboden, is het vervuilen van het milieu een moderne zonde. Wie moreel discutabele experimenten uitvoert, zoals genetische manipulatie, bevindt zich vanaf nu ook aan de verkeerde kant van de streep en moet ter biecht. Politici en maatschappelijke of economische leiders die medeverantwoordelijk zijn voor extreme sociale ongelijkheid, sociale onrechtvaardigheid en armoede, gaan evenmin vrij uit. Evenals degenen die zich schuldig maken aan extreme zelfverrijking.