Vandaag besluit over de acties van politiebonden

De vier landelijke politievakbonden maken vanmiddag bekend welke acties ze later in de week gaan voeren voor een nieuwe cao. Dat bleek gisteren na afloop van overleg tussen de vier bonden.

De onderhandelingen tussen de bonden en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) liepen vrijdagnacht op niets uit. De bonden vinden het vreemd dat de minister niet heeft aangedrongen op verdere onderhandelingen op een later tijdstip. Toch is er een doorbraak bereikt, zegt voorzitter Hans van Duijn van vakbond NPB. De politiebonden zitten nu namelijk op één lijn en hebben samen een eisenpakket geformuleerd. Daarmee is een einde gekomen aan de verdeeldheid binnen de vakbeweging. Van Duijn erkent dat het gezamenlijke pakket van de bonden structureel duurder is dan het voorstel van de minister, maar volgens hem „moet over verschillen onderhandeld kunnen worden”.

Van Duijn verwacht de komende week een technische verkenning, achter de schermen, waarin de effecten worden ‘doorgerekend’. Hij hoopt dat de zaak daarna snel kan worden afgerond.

Vanwege politiestakingen werden gisteren de voetbalwedstrijden PSV-Ajax, AZ-Feyenoord en VVV-FC Twente afgelast. Voortzetting van de acties kan op steun van twee op de drie Nederlanders rekenen, bleek gisteren uit een enquête van TNS NIPO. ‘Verkeersbelemmerende’ acties, waarvan sprake zou zijn, stuiten op meer weerstand: vier op de vijf Nederlanders is daar tegen.