Turkse economie blijkt een stuk groter dan gedacht

ANKARA. De economie van Turkije is een stuk groter dan eerst gedacht. Een nieuwe berekening heeft ertoe geleid dat het Turkse bruto binnenlands product uit 2006 met bijna 32 procent is gestegen tot 758 miljard Turkse lira. Dat kwam in dat jaar overeen met ruim 526 miljard dollar en volgens de huidige koersen op ruim 396 miljard euro. Het nieuwe cijfer kwam afgelopen weekeinde van het Turkse bureau voor de statistiek, dat gebruik heeft gemaakt van berekeningsmethoden die de Europese Unie ook hanteert. Het bureau claimt nu dat een realistischer beeld is verkregen van de omvang van de Turkse economie, mede omdat de informele economie beter in kaart is gebracht. De Turkse bevolking is er op papier ook op vooruitgegaan: per hoofd van de bevolking bedroeg het inkomen in 2006 niet 5480 dollar, zoals werd verondersteld, maar 7500 dollar.