Tot ver na de vierendertigste feministische golf

Het kwam voor mij toch nog als een schok, dat Cisca Dresselhuys van Opzij met pensioen gaat. Natuurlijk, zij is al tweehonderd jaar hoofdredacteur (volgens sommige berekeningen zelfs tweehonderdzeven jaar), en dan moet je een keer gaan. Maar ik verwachtte toch eigenlijk dat Cisca daar tot ver na de vierendertigste feministische golf zou blijven zitten, of in ieder geval tot er geen loslopende boerka meer te bekennen was in West-Europa en omstreken.

Er is nu een website gelanceerd, www.denieuwecisca.nl, waarop de uitgever van Opzij een functieomschrijving heeft gezet voor de nieuwe Opzij-hoofdredacteur. Ik verwachtte functie-eisen als ‘nagellak moet altijd bij mantelpak passen’ (kijk maar eens goed naar Cisca, ze moet dagelijks uren bezig zijn met de schakeringen van haar lak en pak), en: ‘wordt door velen als humorloos wezen beschouwd, maar maakt af en toe echt een goede grap’, en: ‘ziet in alles een anti-feministisch complot’. Vooral dat laatste is natuurlijk een belangrijke eis. Zo las ik in Cisca’s meest recente editorial dat ze vond dat er te weinig vrouwen bij de Joran van der Sloot-affaire betrokken waren. Joran was een man, klaagde Cisca, en Peter R. de Vries was een man, de advocaat van Joran was een man, Patrick van der Eem was een man, en over dit alles werd dan ook nog eens verslag gedaan door ‘de Hilversumse boys’. (Even voor de duidelijkheid: Cisca beschouwt Paul Witteman bijvoorbeeld als een Hilversumse boy.) De enige vrouwen in deze hele zaak waren potdomme een dood meisje en haar moeder!

Ik vind het knap dat je je zelfs over de Joran-zaak vanuit feministisch oogpunt kunt opwinden. Wat flauw van Joran, dat hij als man zijnde dat meisje moest doodmaken. Had hij dat niet aan een vrouw kunnen overlaten? En die Peter R. ook altijd. Waarom geeft hij zijn interessantste zaken niet gewoon een keer aan een vrouwelijke misdaadverslaggever? En de Hilversumse boys hadden zich er ook buiten moeten houden, en geduldig moeten wachten tot de Hilversumse girls (Clairy Polak en Claudia de Breij) er wat mee deden in hún talkshows.

Zo denkt Cisca al tweehonderdzeven jaar en ik vind dat bijzonder. Zelf had ik van deze heerlijke, onoplosbare moordzaak al veel verschillende kanten gezien, maar het was nog niet in me opgekomen dat het eigenlijk een samenzwering tegen de vrouw was.

    • Aaf Brandt Corstius