Teruggevonden werk van funky cool Horace Silver

cd jazz

Horace Silver:Live at Newport ’58 ****

Er zit lucht in de jazz van de Amerikaanse pianist Horace Silver. Dat is te horen in de pas teruggevonden 40-minuten durende live-registratie van zijn concert op het Newport Jazz Festival in 1958. Net zoals de eveneens door Blue Note ontdekte Monk/Coltrane tapes in de archieven van The Library of Congress in Washington, gaat het hier ook weer om een bijzonder werk. Ten eerste bestaan er weinig live-opnamen van Silver, die uitgroeide tot een van de leidende musici in de hardbop-stroming. Ten tweede liet Silver zich horen met een nieuw kwintet: tenorsaxofonist Junior Cook, bassist Gene Taylor en drummer Louis Hayes, én toptalent Louis Smith. Op Horace Silver: Live at Newport ’58 zijn vier stukken te horen, die ondanks hun behoorlijke lengte geen seconde vervelen. Met zijn ‘funky’ opvattingen en uit de blues en gospel geleende elementen in spel en composities was Silver als geen ander in staat muzikale opwinding centraal te zetten. De band is op stoom en de pianist geeft zijn later als ‘funky cool’ bekende stijl al pittig vorm.

    • Amanda Kuyper