Sony biedt 250.000 nummers gratis aan

Platenmaatschappij Sony BMG gaat de muziek van zijn artiesten in Groot-Brittannië gratis aanbieden op internet. Luisteraars kunnen de muziek op hun computer afspelen zonder te betalen.

Het gaat om 250.000 nummers uit de muziekcatalogus van de platenmaatschappij, waaronder liedjes van gevestigde artiesten als Bruce Springsteen en de Foo Fighters maar ook om nummers van nieuwkomers als The Hoosiers. De platenmaatschappij hoopt op deze manier luisteraars ‘lekker’ te maken en hen ertoe te bewegen de muziek ook te kopen.

Sony BMG zal de muziek eind april gaan aanbieden. Het heeft daartoe een overeenkomst afgesloten met We7, een internetsite waarop meer dan een miljoen nummers gratis zijn te downloaden – elk nummer wordt wel voorafgegaan door een korte advertentie van een bedrijf. Die advertenties leveren de inkomsten op. Sony BMG gaat de liedjes niet als download aanbieden, omdat het bedrijf dan de advertentie-inkomsten kwijtraakt.

Met het initiatief volgt Sony BMG de andere grote platenmaatschappijen in hun zoektocht naar nieuwe, digitale mogelijkheden om muziek te verkopen. De platenlabels lijden op dit moment zware verliezen door het illegaal downloaden en uitwisselen van muziek. Een ander groot platenlabel, EMI, kondigde in januari aan 2000 werknemers te ontslaan. In diezelfde maand kondigde Sony BMG aan om als laatste van de vier grote platenmaatschappijen te stoppen met het gebruik van kopieerbeveiliging op muziekbestanden. Dat Digital Rights Mangement (DRM) stelt bedrijven in staat te bepalen hoe hun consumenten gebruik maken van online gekochte muziek of films. Het systeem is omstreden want zou te veel beperkingen opleggen.