Smeltkroesmuziek van alleskunner Neco Novellas

cd wereld

Neco Novellas: New Dawn Ku Khata ****

Hij groeide op in Mozambique, studeerde muziek in Rotterdam, en heeft een luxeprobleem: dat hij muzikaal bijna alles kan. Neco is een productieve singer/songwriter en hij beweegt zich op New Dawn Ku Khata als een vis in een oceaan vol muziek. De openings- en titelsong refereert aan de Zuid-Afrikaanse koortraditie die veel Mozambikanen leerden kennen als gastarbeider in de mijnen van Witwatersrand. Aan het repertoire dat volgt, rijk gelardeerd met stemmige koortjes, kleeft altijd wel iets Afrikaans maar nooit met een Tempo-Doeloegevoel. Neco en de andere Novellas, twee broers en twee zussen, voelen zich bij reggae en rock net zo thuis als bij de chopi-muziek uit hun moederland. Ook Nederland strooit iets in deze smeltkroesmuziek door de bijdragen van saxofonist Ben van Gelder in Yeke Yo en diens broer, pianist Gideon, in Tikona.

Neco Novellas treedt op (zonder Ben en Gideon van Gelder) 28/3 in de Sugar Factory, A’dam en 5/4 in WMDC, Rotterdam.

    • Frans van Leeuwen