Scherpe kritiek VS op bewind Armenië

De Amerikaanse diplomaat die na de recente onlusten in de Armeense hoofdstad Jerevan naar Armenië is gestuurd om er te bemiddelen in het conflict tussen regering en oppositie heeft gisteren onverwacht hard uitgehaald naar de Armeense regering. Haar reactie op een elf dagen durende betoging van de oppositie was „keihard en bruut” en het gebruik van geweld was „deplorabel”, aldus Matthew Bryza, een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Armenië zijn op 19 februari presidentsverkiezingen gehouden die met overmacht zijn gewonnen door premier Serzj Sarkissian. Volgens de oppositie werd daarbij gefraudeerd. Opposanten bezetten een plein in Jerevan voor een permanent protest. Dat werd na elf dagen door de politie uiteengejaagd. Er vielen acht doden, waarna de noodtoestand werd uitgeroepen. Vier parlementariërs van de oppositie kregen de schuld van de rellen. Tegen de verslagen kandidaat van de oppositie bij de presidentsverkiezingen, Levon Ter-Petrosian, begon gisteren een juridisch onderzoek. Ter-Petrosian heeft een voortzetting van de protesten aangekondigd als op 20 maart de noodtoestand wordt opgeheven.

Bryza sprak met president Robert Kotsjarian, premier Sarkissian en Ter-Petrosian. Hij hekelde niet alleen het politiegeweld tegen de oppositie, maar ook de beperkingen waaraan de media onder de noodtoestand zijn onderworpen – zij mogen alleen door de regering verschafte informatie publiceren. Hij drong ook aan op een dialoog tussen de regering en de oppositie – die president Kotsjarian heeft afgewezen. (AP)