Satiregebrek

Wie had ooit gedacht dat het einde van tv-zender Talpa een Derde Wereldoorlog zou inluiden? Dat kon zelfs John de Mol niet bevroeden toen hij zijn boedel via Marktplaats aan RTL verkocht.

Bedankt hoor, John.

Nu ja, eigenlijk is het meer de schuld van Jack Spijkerman. Hij was het immers die plots het socialisme afzwoer en in ruil voor een vervroegd pensioen de succesvolste satirische tv-show van Nederland om zeep hielp. Even ter herinnering: Kopspijkers trok in zijn nadagen bij de VARA bijna 3,5 miljoen kijkers per week. Iedere zaterdag een briljante sapkuur ter ontnuchtering van de tot waanzin gedreven geest der natie.

Goede ruil, Jack, Café De Sport.

En nu? Hebben wij nu nog ontnuchterende lachspiegels op tv? Koefnoen is al een half jaar uit de programmering, en een terugkeer staat – voorzover ik weet – voorlopig niet gepland. Dit was het nieuws en Draadstaal komen wel terug, maar pas in april, als ons laatste restje realiteitszin vermoedelijk al is vervlogen. De vijf ergernissen van Jan Mulder schaar ik, met uw welbevinden, even niet onder kwaliteitssatire. En van meesterimitator Erik van Muiswinkel hoeven we tot de Olympische Spelen geen spitsvondigheden te verwachten, schat ik zo in.

Ho Rob, doe je BNN’s De nieuwste show nu niet ernstig tekort?

Gut ja, zou ik bijna de vileine oneliners van Patrick Lodiers vergeten. Vergeef me mijn hoogst uitzonderlijke gevoel voor humor, maar het stelt mij allerminst gerust dat ons collectieve relativeringsvermogen in handen ligt van de presentator die eerder bij De Lama’s zó weinig ad rem uit de hoek kwam, dat zelfs Sara Kroos een geslepen komisch talent leek.

Grapje, Patrick – zo leuk was Sara ook niet.

De gevolgen van dit chronische gebrek aan maatschappijkritische komedie ontluiken zich zienderogen. De ene helft van de bevolking gelooft inmiddels dat de wereld is overgenomen door een colonne moslimbaarden die in Fitna het startschot ziet om de jihad te verklaren aan alles wat naar klompen riekt. En de andere helft denkt dat de waterstofperoxide ons allemaal naar het hoofd is gestegen.

Zo begint de mop die hedendaags Holland heet. Wie verlost ons eindelijk van de waanzin met een punchline?

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg