President Zimbabwe nationaliseert bedrijven

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft een wet getekend die alle buitenlandse bedrijven in zijn land verplicht meer dan de helft van alle aandelen aan „de inheemse bevolking” te overhandigen. De wet is volgens veel analisten de doodssteek voor de economie van Zimbabwe, waar inflatie deze maand de 100.000 procent oversteeg, de hoogste ter wereld.

Mugabe tekende de wet minder dan drie weken voor de verkiezingen voor parlement en president met de bedoeling nu ook de bedrijven „te bevrijden van de koloniale geschiedenis”. De afgelopen acht jaar werden onder dezelfde noemer 4.000 blanke boeren van hun land gedreven. Volgens de wet mogen blanke en Indische Zimbabweanen zich niet „inheems” noemen, tenzij ze kunnen aantonen dat ook zij hebben geleden onder het blanke kolonialisme voor de onafhankelijkheid in 1980.

De Zimbabweaanse regering heeft overleg aangekondigd met bedrijven om de overdracht van de aandelen aan lokale zakenmensen te kunnen plannen. Er zou geen sprake zijn van onmiddellijke onteigening, zoals met veel boerderijen is gebeurd. De Zimbabweaanse economie kromp de afgelopen acht jaar met 30 procent als gevolg van de onteigeningen.

In Zimbabwe opereert ondanks de slepende economische crisis een groot aantal buitenlandse bedrijven. Onder de vele banken en mijnbedrijven is de Britse bank Barclays, die er eerder van beschuldigd werd de regering-Mugabe financieel te steunen.

Mugabe voert dit jaar campagne onder de vlag van „economische machtsoverdracht” en deelde afgelopen weekeinde ook tractoren, brandstof en vee uit aan zwarte boeren die zijn neergestreken op de landerijen van de voormalige blanke eigenaars.