Poetin ontpopt zich als toneelcriticus

Dat de Russische president Vladimir Poetin over veel capaciteiten beschikt is bekend. Zo heeft hij de zwarte band judo, vliegt hij met gemak in een straaljager, springt hij op de motorfiets en weet hij een tegenstander in drie tellen uit te schakelen.

Maar dat hij ook toneelcriticus is, weten de Russen pas sinds zondag. Samen met zijn vrouw Ljoedmilla bezocht president Poetin toen een Moskous theater, waar de 19de-eeuwse satire Leed wegens verstand van de Russische schrijver Aleksandr Gribojedov (1795-1829) werd opgevoerd.

Na afloop van het stuk, waarin de hypocrisie en valsheid van de Moskouse betere kringen op een briljante wijze onder de loep worden genomen, dronk Poetin thee met de acteurs. Het theekransje werd op de Russische staatstelevisie uitgezonden.

De acteurs werden meteen aan het kritisch vermogen van hun president onderworpen. „Waarom lieten jullie dat huilen al meteen in het begin zien?” vroeg de president over de hoofdpersoon, Tsjatski, die door iedereen in zijn omgeving bedrogen wordt. „Je krijgt daardoor de indruk dat hij een zwakkeling is, terwijl hij juist een sterke persoonlijkheid is. Hij weerstaat iedereen. En jullie maken een huilebalk van hem.”

De regisseur van de toneelklassieker, Rimas Toeminas, ging meteen door de knieën. „U heeft gelijk en ik ben blij dat de acteur u gehoord heeft.” Waarop Poetin zei: „De acteur heeft hier niets mee te maken. Hij doet wat u hem hebt gezegd.”

Poetin merkte op dat het stuk na 150 jaar nog altijd relevant is. Hij wees vervolgens op een scène waarin Tsjatski de neiging van zijn landgenoten kritiseert om westerse gewoontes aan te nemen. „Dit is een goede les voor de nieuwe leden van de Europese Unie”, zei hij, om daar aan toe te voegen dat hij maar een grapje maakte.

Volgens de televisiecommentator was Poetins kritiek positief noch negatief. De productie zou de president zeer hebben geroerd, zo dacht men. Waarschijnlijk herkende de president er veel in van wat hij in het Kremlin dagelijks meemaakt.

    • Michel Krielaars