Piemontese appeltaart

Voor een ronde taartvorm van 21 x 5 cm:50 gram grote pitloze krenten (Turkse of Marokkaanse winkels)witte Rum300 gram zoetzure appels, geschild en uitgeboord30 gram gekonfijte sinaasappelschillen25 gram gepelde walnoten80 gram zachte roomboter120 gram suiker geraspte schil van 1 citroen 80 gram patentbloem½ zakje bakpoeder1 zakje vanillesuiker (Baukje)2 eieren½ dl melkpoedersuiker (facultatief)

Dit is een boerenappeltaart van een soort cakebeslag dat royaal voorzien is van appels, krenten, gekonfijte sinaasappelschil en walnoten. Het resultaat is een compacte taart die behoorlijk voedzaam is – daar houden Piëmontezen van.

Bereiding: Bedek de krenten in een pannetje met rum en kook ze met het deksel op de pan gedurende 15 minuten op laag vuur; laat de krenten afkoelen in de resterende rum. Snijd intussen de appels in kleine dobbelsteentjes, de gekonfijte sinaasappelschillen in piepkleine stukjes en breek de walnoothelften in stukjes.

Klop in een beslagkom boter, suiker en citroenrasp tot een romige massa. Klop bloem en bakpoeder erdoor en vervolgens een voor een de eieren. Voeg wat van de melk toe tot een soepel maar niet te dun beslag is verkregen.

Giet de krenten af en laat ze uitlekken. Schep appels, sinaasappelschillen, walnoten en krenten door het beslag. Doe het beslag over in een ronde taartvorm van siliconen (alom verkrijgbaar tegenwoordig) of gebruik een ingevette springvorm.

Bak de taart 40 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Controleer op gaarheid door een metalen vleespen in de taart te steken; komt de pen er schoon uit dan is de taart gaar. Laat de appeltaart afkoelen in de vorm op een rooster. Los de taart op een platte schaal en zorg dat de bruine kant van de taart boven is. Bestrooi de appeltaart vlak voor het serveren met poedersuiker. Laat het Hollandse gebruik van een dot slagroom op de appeltaart achterwege want deze taart is voldoende sappig om zonder slagroom te kunnen bekoren.

FLORINE BOUCHER

Morgen: salade d’artichauts