‘Oordeel van EU over Fitna’

De Nederlandse regering gaat ervan uit dat de Europese Unie met een ,,eensluidende verklaring” komt als de film van PVV-leider Geert Wilders internationaal leidt tot onrust. Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren na afloop van een bijeenkomst van zijn Europese collega’s in Brussel.

De film van Wilders kwam gisteren niet formeel ter sprake. Wel hebben Nederlandse bewindslieden er de afgelopen „weken en maanden” in bilaterale contacten met andere landen over overlegd, zei Verhagen. „We spreken over wat landen voor elkaar kunnen betekenen.”

Na de rellen naar aanleiding van Deense spotprenten in 2006 was er enige tijd onduidelijkheid over de reactie van de Europese Unie. De Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini noemde de publicatie van de tekeningen „onvoorzichtig” en zei: „Ik kan de gevoelens van verontwaardiging, frustratie en droefheid van moslimgemeenschappen begrijpen.” Daardoor ontstond de indruk dat de EU Denemarken niet voluit steunde.

Verhagen zei hij dat hij EU-voorzitter Slovenië onlangs goed op de hoogte heeft gebracht. De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel zei zich zorgen te maken. „Ik begrijp niet waarom politici hun punt willen maken met ideologische provocaties die miljoenen mensen raken”, zei Rupel. Vrijheid van meningsuiting noemde hij een „verworvenheid van Europa” waarvoor hij zou blijven opkomen. „Maar ik verwacht ook terughoudendheid van mensen die toegang hebben tot het publieke debat.”

Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) heeft vandaag op een werkbezoek in het Australië gezegd dat de Nederlandse militairen in Uruzgan geen direct risico lopen slachtoffer te worden van de film.