Nieuw eurorecord na zorgen Trichet

De koers van de euro is vanmorgen verder gestegen ten opzichte van de dollar, ondanks waarschuwingen van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale bank (ECB). Een euro kostte vanmorgen 1,5495 dollar.

De ECB maakt zich zorgen over de steeds duurdere euro. Trichet zei gisteren op een persconferentie in het Zwitserse Basel dat „in de huidige omstandigheden” de ECB „bezorgd is over excessieve bewegingen in de wisselkoersen. Die bewegelijkheid is ongewenst voor de economische groei”, aldus Trichet.

De ECB-president reageerde op de sterk oplopende koers van de euro tegenover de dollar. De euro is sinds begin dit jaar met meer dan 5 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. De ECB is bang dat de dure euro de Europese export zal hinderen.

De dollar staat onder druk door de renteverlagingen van Trichets Amerikaanse collega Ben Bernanke van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken. Die verlaagde sinds september vorig jaar de belangrijkste rentevoet al met 2,25 procentpunt, vooral om een recessie te voorkomen.

In Europa bleef de rente onveranderd op 4 procent, omdat Trichet vooral de oplopende inflatie (nu ruim 3 procent) wil beteugelen. Beleggers houden alweer rekening met een nieuwe forse renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank later deze maand. Daarmee zou de dollar nog meer terrein kunnen verliezen ten opzichte van de euro.

Vlak na de introductie van de euro kreeg toenmalig ECB-president Wim Duisenberg juist kritiek dat de euro te goedkoop zou zijn ten opzichte van de dollar. Een euro kostte destijds op het dieptepunt zo’n 0,82 dollar.