Nederland wil oordeel EU over film van Wilders

De Nederlandse regering gaat ervan uit dat de Europese Unie met een ,,eensluidende verklaring” komt als de film van PVV-leider Geert Wilders internationaal leidt tot onrust. Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren na afloop van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

De film van Wilders kwam gisteren niet formeel ter sprake. Wel hebben Nederlandse bewindslieden er de afgelopen „weken en maanden” in bilaterale contacten met andere landen over overlegd, zei Verhagen. „We spreken over wat landen voor elkaar kunnen betekenen.”

Na de rellen naar aanleiding van Deense spotprenten in 2006 was er enige tijd onduidelijkheid over de reactie van de Europese Unie. De Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini van Justitie noemde de publicatie van de tekeningen „onvoorzichtig” en zei: „Ik kan de gevoelens van verontwaardiging, frustratie en droefheid van moslimgemeenschappen begrijpen.” Daardoor ontstond de indruk dat de EU Denemarken niet voluit steunde.

Verhagen noemde Frankrijk en Zweden expliciet als landen waarmee Nederland recent over de film van Wilders heeft gesproken. Verder zei hij dat hij EU-voorzitter Slovenië de afgelopen weken goed op de hoogte heeft gehouden.

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel zei gistermiddag, na een persconferentie over de bijeenkomst van ministers in Brussel, dat hij zich zorgen maakt over de film en de mogelijke reacties daarop. „Ik begrijp niet waarom politici hun punt willen maken met ideologische provocaties die miljoenen mensen raken’’, zei Rupel. Vrijheid van meningsuiting noemde hij een „verworvenheid van Europa’’ waarvoor hij zou blijven opkomen. „Maar ik verwacht ook terughoudendheid van mensen die toegang hebben tot het publieke debat.’’

Verhagen zei ook dat Nederland nog geen voorbereidingen treft om Nederlanders in islamitische landen te evacueren als ze bedreigd worden in verband met de film. „Maar dat we voorzorgsmaatregelen nemen, dat zal duidelijk zijn.”