Nederland, hét vakantieland

Hittegolven in Turkije, watergebrek in Spanje, CO2-verslindende vluchten naar Thailand: klimaatveranderingen zullen het toerisme duurzaam veranderen. En Nederland is hierbij een potentiële winnaar, blijkt uit een studie van Deutsche Bank. De bank voorspelt tussen nu en 2030 een verschuiving van de toeristenstromen van het zuiden naar het noorden. „Toeristen riskeren liever een dagje regen aan de Nederlandse kust dan het gevaar een week in de bloedhitte van Spanje te zitten”, zegt analist Eric Heymann. Doordat brandstofkosten stijgen en tot 2012 ook het vliegverkeer bij de CO2-emissiehandel betrokken wordt, zal reizen per trein relatief goedkoper worden. Een goed spoorwegnet en een aantrekkelijk fietsaanbod zal meer toeristen aantrekken. Allemaal pluspunten voor Nederland. (NRC)