Minder beroertes bij rokers door veel magnesium in eten

rotterdam, 11 maart. Een ruime hoeveelheid magnesium in de voeding beschermt rokers tegen een herseninfarct. Dat blijkt uit Fins onderzoek onder ruim 26.000 mannen van middelbare leeftijd. In 13 jaar tijd telden de onderzoekers in die groep 2.700 herseninfarcten. De rokende mannen die dagelijks 590 milligram magnesium binnen kregen hadden 15 procent minder beroertes dan de mannen die gemiddeld 370 milligram binnen kregen. De magnesiuminname was trouwens hoog in die groep rokende Finnen, blijkt uit het onderzoekverslag dat gisteren is gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. In andere Europese landen is de magnesiuminname vaak lager. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is 300 tot 350 milligram per dag. In de laatste voedselconsumptiepeiling van 2003, onder mensen van 19 tot 30 jaar, kregen de deelnemers gemiddeld 337 milligram per dag binnen. Dat is net iets minder dan de mannen met de laagste inname in Finland. Magnesium zit veel in soja, noten en volkorenproducten.