Mastiek voor frisse adem

Mastiek voor frisse adem Dat meeslepende geschiedenisboek van Guus Pikkemaat over Eleonore van Aquitanië 1122-1204 (Aspekt, €29,95) mocht best langer zijn van Jan van Aken. ‘In haar lange leven zou Eleonore echtgenote zijn van achtereenvolgens een Franse en een Engelse koning en het leven schenken aan twee latere koningen. Door haar schoonheid, hoge positie en haar reputatie als beschermster van de dichtkunst zou zij de belichaming worden van de middeleeuwse bloeiperiode die men later de hoofse cultuur noemde. Zij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van die cultuur over de Europese hoven. [...] Eleonore zette met grote voortvarendheid haar omgeving naar haar hand. In rake beelden en heldere taal schetst Pikkemaat de nieuwe omgangsvormen, de hoofse modes van hygiëne en goede smaak, pages die mastiek kauwen voor een frisse adem; de frivole gezelschapsspelletjes waar gretige handen op intieme plaatsen verzeild raken – en de moeite die de vrome Lodewijk moet hebben gehad met zijn warmbloedige vrouw die zich niets gelegen liet liggen aan de kerkelijke waslijst van seksuele restricties.’

Dat meeslepende geschiedenisboek van Guus Pikkemaat over Eleonore van Aquitanië 1122-1204 (Aspekt, €29,95) mocht best langer zijn van Jan van Aken. ‘In haar lange leven zou Eleonore echtgenote zijn van achtereenvolgens een Franse en een Engelse koning en het leven schenken aan twee latere koningen. Door haar schoonheid, hoge positie en haar reputatie als beschermster van de dichtkunst zou zij de belichaming worden van de middeleeuwse bloeiperiode die men later de hoofse cultuur noemde. Zij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van die cultuur over de Europese hoven. [...] Eleonore zette met grote voortvarendheid haar omgeving naar haar hand. In rake beelden en heldere taal schetst Pikkemaat de nieuwe omgangsvormen, de hoofse modes van hygiëne en goede smaak, pages die mastiek kauwen voor een frisse adem; de frivole gezelschapsspelletjes waar gretige handen op intieme plaatsen verzeild raken – en de moeite die de vrome Lodewijk moet hebben gehad met zijn warmbloedige vrouw die zich niets gelegen liet liggen aan de kerkelijke waslijst van seksuele restricties.’