Koude slang valt eerder uit de boom

Rotterdam, 11 maart. Boomslangen zijn niet alleen trager bij kou, ze vallen ook eerder van hun tak bij lage temperaturen. Dat blijkt uit een experiment dat Amerikaanse zoölogen uitvoerden met rattenslangen (Elaphe guttata). Ze publiceren hun resultaten in het nieuwste nummer van het vakblad Journal of Experimental Zoology. Volgens de onderzoekers onder leiding van Gary Gerald van de Miami University in Ohio verklaart dit wellicht waarom boomslangen alleen in de tropen voorkomen. In gematigde streken zouden zij lang niet zo efficiënt zijn. Een ander opvallend resultaat van het onderzoek was dat boomslangen minder snel van dunne takken vallen dan van dikke. Ook bewegen zij zich sneller over dunne takken. Volgens de onderzoekers verklaart dat waarom slangen hoog in de bomen betere jagers zijn dan reptielen met poten, zoals hagedissen en leguanen.