Kind dat minder tv kijkt valt heel klein beetje af

Dikke kinderen die de helft minder tv mogen kijken zijn na twee jaar ruim één kilo lichter dan de dikkerds die onbekommerd voor de tv blijven zitten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 70 vier- tot zevenjarige kinderen. Ze keken gemiddeld drie tot vier uur per dag tv, of speelden computerspelletjes. En ze behoorden tot de 25 procent dikste kinderen van hun leeftijdscategorie.

Kinderen die veel tv kijken – de grens tussen veel en weinig ligt ongeveer bij twee uur per dag – zijn gemiddeld dikker dan minder-kijkers. Dat komt, concludeerden wetenschappers uit eerder onderzoek, doordat ze minder tijd overhouden voor lichaamsbeweging, doordat tv-kijken uitnodigt tot schransen en doordat de tv-reclame hen tot snoepen verleidt.

De vraag was alleen of het bij kinderen die al vrij dik zijn, helpt om minder te gaan kijken. Er zijn nauwelijks maatregelen waarvan bewezen is dat dikke kinderen er door afvallen. Natuurlijk is het belangrijk om niet te veel te eten, maar ouders krijgen dat maar moeilijk voor elkaar. Onderzoekers van de State University New York en van Stanford University besloten het effect van minder tv-kijken over een vrij lange periode te onderzoeken. Twee jaar namen ze ervoor en gisteren verscheen hun verslag in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Bij de 70 deelnemende gezinnen kwam er een pincode op alle in huis aanwezige tv’s, pc’s en dvd-spelers. Meestal waren dat er een stuk of vier: voor ieder gezinslid eentje. Voor het kind dat moest minderen tot de helft van zijn oorspronkelijke ‘schermtijd’ werd een tijdklok ingesteld. Als het wekelijkse kijkrantsoen op was, ging het scherm op zwart. Keken de kinderen minder dan toegestaan, dan verdienden ze daarmee 50 dollarcent per uur, met een maximum van twee dollar per week.

Het resultaat na twee jaar is bescheiden, in de orde van een kilo verschil ten opzichte van kinderen die zoveel konden kijken als ze wilden. Duidelijk was dat de minder-kijkende kinderen ook minder gingen eten. Het verschil was ongeveer 200 kilocalorieën per dag, op een gemiddelde van ruim 1.500 kilocalorieën. Maar een toename van de lichaamsbeweging zagen de onderzoekers eigenlijk niet.

Het resultaat wordt enigszins versluierd doordat de kinderen die ook meededen, maar als controlegroep, en die zo veel mochten kijken als ze wilden, toch ook minder gingen kijken. Alleen al door de aandacht voor het onderwerp veranderde het gedrag.