Keniaanse leger valt militie aan

Het Keniaanse leger is gisteren een aanval met helikopters en artillerie begonnen tegen een militie die in de afgelopen anderhalf jaar honderden mensen heeft gedood bij conflicten over grondbezit in het uiterste westen van Kenia. De militie, de Sabaot Land Defense Forces (SLDF), zou vorige week nog 13 inwoners van het gebied rond Mount Elgon hebben gedood.

De operatie begon voordat, vandaag, het parlement in Nairobi bijeen zou komen om te debatteren over het samenwerkingsakkoord dat de regering en oppositie eind vorige maand overeenkwamen. Het akkoord, dat moet worden goedgekeurd door het parlement, wordt beschouwd als het begin van mogelijk herstel van het vertrouwen tussen regering en oppositie, die met elkaar overhoop lagen na de gemanipuleerde verkiezingen van eind december die uitmondden in grootschalig geweld.

Volgens een lokale medewerker van het Keniaanse Rode Kruis zijn sinds gisteren al 30.000 inwoners rond Mount Elgon gevlucht. Het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Nairobi kon dit cijfer niet bevestigen. Onduidelijk is of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Het conflict rond Mount Elgon gaat verder terug dan het geweld dat uitbrak in andere delen van Kenia na de verkiezingen. Sindsdien maken ook Kenianen in tal van andere regio’s aanspraak op elkaars land, onder verwijzing naar vermeende voorouderlijke rechten. Het conflict rond Mount Elgon is echter grotendeels lokaal geïnspireerd en smeult al decennia. In de anderhalf jaar voor de verkiezingen vielen in de regio al circa 800 doden bij gevechten over land, aldus Keniaanse mensenrechtenorganisaties.

De militaire operatie kan invloed hebben op het politieke proces in Nairobi doordat het ruimte biedt voor nieuwe verwijten tussen verschillende stammen over tribaal geïnspireerd geweld. Een parlementariër uit de regio rond Mount Elgon zei gisteren dat het leger de burgerbevolking gericht aanvalt. Een lokale overheidsfunctionaris ontkende dit. (AP, BBC)