Karuna wint lokale verkiezing Sri Lanka

De politieke tak van de paramilitaire Karuna-groep heeft gisteren de lokale verkiezingen in het oosten van Sri Lanka gewonnen. Mensenrechtenorganisaties melden dat de campagne en de verkiezing in een sfeer van angst, geweld en chaos zijn verlopen.

De TMVP kreeg meerderheden in alle negen kiesregio’s en ontving in totaal ruim 70 procent van de stemmen. Volgens waarnemers hebben veel kiezers waarschijnlijk uit angst op de groep gestemd. „Het enige dat we van onze leiders verwachten is een kans om in vrede te leven”, zei een kiezer tegen persbureau Reuters.

In 2004 splitste kolonel Karuna zich af van de separatistische Tamil Tijgers, die sinds een kwart eeuw vechten voor autonomie voor de Tamils in het noorden en oosten van het eiland. De Tijgers raakten hierdoor zeer verzwakt in het oosten, waar Karuna zijn thuisbasis heeft. In 2006 en 2007 hielp Karuna het leger om de Tijgers in dat gebied te verslaan. Net als de Tamil Tijgers hebben de Karuna’s critici vermoord en op grote schaal kindsoldaten gerekruteerd. De nieuwe burgemeester van Batticaloa, de grootste stad in de regio, wordt waarschijnlijk Pradeep Master, een voormalige kindsoldaat.

De regering heeft na de verovering van het oosten geweigerd de Karuna’s te ontwapenen, omdat zij hun wapens al zouden hebben ingeleverd, wat lokale inwoners tegenspreken. Sinds zij de macht hebben zouden zij de bevolking afpersen. (AP, Reuters)