Is een huis kopen in een slechte buurt slim?

Corine Klok uit Arnhem wil graag samen met haar vriend een huis kopen. „Met ons budget komen we of in een goede buurt met een kleine tuin, of in een groter huis met tuin in een slechte buurt. Er wordt veel geld uitgetrokken om de probleemwijken op te knappen. Is het economisch gezien slim om daar een huis te kopen?”

De locatie van een woning bepaalt de prijs bij aankoop én bij verkoop. Daarom geldt de oude regel: het is beter een slecht huis te kopen in een goede wijk, dan een goed huis in een slechte wijk.

In de veertig probleemwijken wordt de komende tijd fors geïnvesteerd. Dat kan betekenen dat de buurt verbetert en dat huizen meer waard worden. Een garantie voor verbetering van de buurt is er echter niet.

Het is verstandig om zoveel mogelijk informatie over de wijk en de plannen van de gemeente te verzamelen. Bijvoorbeeld door met makelaars te praten. Makelaar Vincent van Breukelen van Actief Makelaars kent de wijk Klarendal waarop Corine Klok en haar vriend hun oog hebben laten vallen goed. „Klarendal is een wijk die in de lift zit”, zegt Van Breukelen. Hij verwacht dat de woningen in de wijk in waarde gaan stijgen. „Klarendal biedt een gunstig vestigingsklimaat voor creatieve mensen en jonge ondernemers.” De makelaar raadt de kopers vooral aan naar de staat van het huis te kijken. Die is ook in deze wijk van grote invloed op de waardeontwikkeling.

Volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis zijn er veel voorbeelden van wijken, die door gezamenlijke inspanning opbloeiden. Dit leidde tot flinke winsten voor de huiseigenaren. „Neem de Pijp in Amsterdam, dat was in de jaren 80 een slechte wijk met goedkope huurwoningen. Nadat in de jaren 90 gemeente en woningcorporaties gezamenlijk werkten aan verbetering van de buurt werd het in de jaren daarna een hippe buurt.”

De la Porte geeft aan dat zo’n veranderingsproces alleen werkt als alle partijen meewerken. Dus ook de bewoners. „In Den Haag zijn wijken met rijen portiekwoningen, die in slechte staat van onderhoud verkeren. Ze staan voor zo’n 100.000 euro te koop. Toch worden deze woningen maar met moeite verkocht, omdat een koper er veel aan moet opknappen. Na het opknappen en kosten koper zou een woning zo’n 140.000 euro moeten opbrengen. Gezien de staat van de omringende woningen is het ernstig de vraag of de koper dat er na een paar jaar voor krijgt.”

Voor kopers in een prachtwijk is het naast de staat van de woning ook belangrijk om naar de horizon te kijken. Het opknappen van de buurt kan enige jaren duren, starters verhuizen vaak weer relatief snel; vaak na een jaar of vijf. Het is dan de vraag of er tijd is om de verbeteringen in de buurt af te wachten.

En: „Uiteindelijk moet het woongenot leidend zijn,” zegt makelaar Van Breukelen. „Het is belangrijk dat de woning in de toekomst meer waard wordt. Maar het belangrijkste is toch dat je er nu prettig woont.”