In de ban van Tolkien

In de ban van Tolkien

Cover van In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien

De verkiezing van het beste boek aller tijden is een simpel spelletje: tien meesterwerken strijden maandenlang om de hoogste eer, en uiteindelijk wint Tolkien.

Deze vrije variatie op een uitspraak van voetbalanalyticus Gary Lineker gaat niet alleen op voor Groot-Brittannië (waar The Lord of the Rings The Big Read won), of voor Duitsland (waar Der Herr der Ringe eerste werd bij Das grosse Lesen), maar ook voor Nederland.

Want de Nederlandse lezers hebben gesproken, en In de ban van de ring is hun favoriete buitenlandse boek. Dat maakte GroenLinks-politica Femke Halsema, jurylid bij de Grote Boekenquiz van de NPS en NRC Handelsblad, gisteren bekend tijdens het televisieprogramma De Avond van het Boek. De fantasytrilogie van J.R.R. Tolkien behaalde iets meer dan 16 procent van de stemmen die werden uitgebracht in de tweede ronde van de internetverkiezing. Een nek-aan-nekrace met die andere publiekslieveling, Anna, Hanna en Johanna van Marianne Fredriksson, waarop iets vaker gestemd werd, maar die minder punten kreeg omdat er minder fans waren die de moeite namen om hun keuze kracht bij te zetten met een motivering (telde dubbel) of een recensie (telde vijf keer).

In totaal deden meer dan vijfduizend mensen mee aan de verkiezing van het favoriete buitenlandse boek, die zich de afgelopen drie maanden op de website hetbesteboek.nl afspeelde. Het gat tussen de nummers één en twee, die beide zestieneneenhalf procent van de stemmen kregen, en de nummers drie en vier – Tolstojs Oorlog en vrede met 12 procent en García Márquez’ Honderd jaar eenzaamheid met 13 procent – was groot. In de lagere regionen (van Célines Reis naar het einde van de nacht tot en met Eco’s Naam van de Roos) waren de stemmen keurig verdeeld, tussen de 8 en de 5 procent.

In de ban van de ring is niet alleen een democratische winnaar, maar ook een die bijna evenveel vrouwen als mannen tot zijn fans mag rekenen (48 tegenover 52 procent). Van de boeken uit de toptien komt alleen Honderd jaar eenzaamheid daarbij in de buurt (55-45); bij alle andere waren de seksen scherp verdeeld. Zo kreeg de nummer twee, Anna, Hanna en Johanna, vooral vrouwelijke stemmen (87 procent), en was de nummer vijf, Reis naar het einde van de nacht, populair bij mannen (84 procent). Overigens deden aan de verkiezingen evenveel mannen als vrouwen mee, wat verwondert omdat fictie tegenwoordig vooral door vrouwen wordt gelezen.

Erg warm loopt de Nederlandse lezer niet voor de buitenlandse literatuur. Bij de verkiezing van het Beste Nederlandse Boek werd vorig jaar nog door meer dan 16 duizend mensen gestemd. En je kunt je afvragen hoeveel stemmen er dit jaar waren binnengekomen als uitgeverij De Geus (de motor achter het succes van Anna, Hanna en Johanna en Scheepsberichten van Annie Proulx) niet zo’n fanatieke (e-mail-) actie had gevoerd.

Pieter Steinz

Zie: www.hetbesteboek.nl

    • Pieter Steinz