Ik wil iets onthouden

In het aanbod boekenweekthemaboeken valt het lucide, enigszins weemoedige Ouder worden (Atlas, €17,50) van Silvia Bovenschen op, vindt Maartje Somers. Zie pagina 7

In het aanbod boekenweekthemaboeken valt het lucide, enigszins weemoedige Ouder worden (Atlas, €17,50) van Silvia Bovenschen op, vindt Maartje Somers.

‘De Duitse literatuurwetenschapper en essayist Silvia Bovenschen schreef met Ouder Worden, een boekje met persoonlijke herinneringen en observaties over de voortschrijdende leeftijd van zomaar iemand. Stijl is alles blijkt uit haar boekje. Want wat Bovenschen opschrijft, is misschien niet eens het belangrijkst, maar hoe zij het opschrijft: lucide en een tikje weemoedig – dat maakt dat Bovenschen het hebben van MS en boven de zestig zijn nagenoeg tot iets benijdenswaardigs maakt. Er gaat een soort elegante alledaagsheid uit van dit boekje: een gelatenheid, zelfs over het onvermogen alles in gelatenheid te aanvaarden. [...] Wat de „combinatie van kracht en kwetsbaarheid” kan inhouden, laat het boekje van Bovenschen heel aardig zien: oud worden als een soort onzekerheid voor gevorderden, maar wel een onzekerheid waar je zeker van kunt zijn. Zoals in deze redenering: „Ik wil iets onthouden. Ik weet nu al dat ik het morgen vergeten ben. Mijn trefzekerheid in de toekomst is, zo bezien, beter dan in het verleden.”