Holofernes is even delicaat als stoer

Concert: Wir Sind Helden. Gehoord: 10/3, Oosterpoort Groningen. Herhaling 11/3, Paard Den Haag, 12/3, Tivoli Utrecht.

Judith Holofernes, zangeres van de Duitse groep Wir Sind Helden, had de wind er goed onder. Ze liet het publiek kunstjes doen. Samen handjes klappen was nog niets: de ene helft moest zitten, de andere kon blijven staan, en vervolgens werden de posities omgekeerd.

Wir Sind Helden is een welkome gast op de festivals en geniet bovendien enige faam omdat hun liedje Wenn Es Passiert werd gebruikt ter aankondiging van de uitzendingen van het WK voetbal in 2006. Die populariteit van Wir Sind Helden is goed te verklaren uit de vlotte liedjes en het vanzelfsprekende zelfbewustzijn waarmee die aan de man gebracht worden. Holofernes en haar medebandleden doen niet alleen de liedjes, maar ook de meeste praatjes tussendoor in het Duits af.

De band heeft de blik nadrukkelijk op de jaren tachtig gericht, en dan vooral op de lichte kant van de Neue Deutsche Welle. Dat is te merken aan de hoekige basis van de meeste nummers, die verder lichtvoetig zijn afgewerkt. Een blazerssectie dikt de ska-inslag die zich hier en daar doet gelden sierlijk aan. En dan heeft gitarist en toetsenist Jean-Michel Tourette ook een keyboard om de nek.

Holofernes is een frisse frontvrouw. Met de elektrische gitaar in de aanslag oogt ze even delicaat als stoer. Ze leidt de groep behendig door het repertoire, dat erg nadrukkelijk leunt op krakers die bedoeld zijn om festivalterreinen plat te spelen. Maar juist als de groep gas terugneemt, blijkt dat de nummers weliswaar puntig zijn, maar niet goed in elkaar zitten. Liedjes die onverbiddelijk blijven hangen, zijn zeldzaam.

    • Jacob Haagsma