Hoge bloeddruk omlaag door vaccin

Hoge bloeddruk is niet alleen te verlagen met gewichtsverlies en medicijnen, maar ook met een vaccin. Onderzoekers van het Zwitserse biotechbedrijf Cytos schrijven erover in The Lancet.

De bloeddrukverlaging door het experimentele Cytos-vaccin is gemiddeld over een etmaal weliswaar bescheiden, maar het vaccin topt wel de ochtendpiek in de bloeddruk flink af. De bloeddruk is ’s morgens hoger en dan zijn er ook meer hartaanvallen.

De Cytos-onderzoekers beschrijven hun experiment op 72 mensen met matig verhoogde bloeddruk. Het vaccin verlaagde de bovendruk in de ochtend van ongeveer 160 verlaagd naar 145.

De onderzoekers vinden een vaccin tegen hoge bloeddruk nuttig, omdat een derde van de hoge-bloeddrukpatiënt hun pillen niet trouw slikken. Met een vaccin dat een paar keer per jaar moet worden gespoten is die therapie-ontrouw te omzeilen.

Het vaccin wekt een afweerreactie op tegen angiotensine II, een klein, bloeddrukverhogend eiwit. Het werkt binnen een regelsysteem dat het water- en zoutgehalte in het lichaam binnen aanvaardbare grenzen houdt. Op dat systeem grijpen ook sommige bloeddrukverlagende medicijnen aan.

Het vaccin bestaat uit een virusachtig deeltje waaraan een molecuul angiotensine II is gekoppeld. Door de afweerreactie tegen het virus vernietigt het afweersysteem voortaan ook het lichaamseigen angiotensine II.